Cine mai salvează Cazinoul din Constanţa
From Wednesday, May 27, 2020 3:30 pm To Tuesday, June 25, 2019 9:52 pm
132Attendees 88Interested 0Declined Invite Friends

Cine mai salvează Cazinoul din Constanţa

ACTIONEAZA REACTIONEAZA DECIDE

Nu puteam trece nepăsători Implicăte Fii voluntar

Da LIKE si DISTRIBUIE Invită prieteni

Da LIKE Pe : www.facebook.com/salveazacazinoulconstanta

Cazinoul a reprezentat una dintre clădirile emblemă ale Constanței. În zona în care se află astăzi mai fusese între 18801902 o construcție de lemn o cazină cum se numea loc pentru spectacole de teatru baluri loc de recreare pentru turiști. Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904. Inițial planurile sunt întocmite de către arhitectul Petre Antonescu care proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor însă planurile sunt schimbate Primăria încredințând modificarea lor unui arhitect de origine franceză1 sau elvețiană2 Daniel Renard care renunță la principiile stilului românesc în favoarea unui melanj de motive decorative ce încarcă și mai mult greoiul ansamblu. Construit din 1908 în stil Art Nouveau3 sub influența cosmopolitană a cazinourilor epocii edificiul constănțean este terminat în 1910 când este și inaugurat în 1912 se fac ultimele retușuri.

Cazinoul era o sală de paiantă cu pereții interiori captușiti cu scânduri vopsite în ulei și servea de distracțiune vizitatorilor în sezonul băilor putând fi utilizat și pentru baluri de binefacere organizate de primărie fiind alcătuit dintro sală de dans doua săli de lectură pentru ziare și reviste doua săli de jocuri și celebra terasă de pe malul mării împodobit cu drapele și destul de spațios a devenit locul de întalnire al tuturor. Lânga acest prim salon de dans se preconizează construirea de către Henry Guaracino a unui pavilion în cumunicație cu primul situat mai jos de nivelul bulevardului.

În iarna anului 1891 o furtună dezlănțuită a distrus o parte din acoperiș dar și un perete al fațadei reliefând instabilitatea construcției. Expertizele au propus și consiliul comunal a aprobat la 29 ianuarie 1892 demolarea construcției. Primarul Al. Belik decide printrun proces verbal oragnizarea șantierului în regim propriu pentru reconstrucția cazinoului în aprilie 1892.

Concepută monumental fără perspectiva panoramina si fără far clădirea ar fi urmat să aibă o sală de teatru cu scenă cabine și loje pe ambele laturi dar și o sală de bal de aceleași dimensiuni. Înconjurată de o galerie deschisă spre magnifica priveliște construcția ar fi avut la subsol toate unitățiile necesare. Grandoarea proiectului se diminuează treptat astfel încat recepția făcută mult mai târziu decât ar fi fost dispus primarul Coiciu să îngăduie constata existența unei săli de dans cu culoar.

În lupta sa cu istorismul Arta 1900 face tranziția către funcționalism prin recursul la ornament. De fapt se încearcă travestirea unei necesități economice întro inedita experiență bazată pe unicatul artizanal.

La 21 decembrie 1909 inginerul Elie Radu și arhitecții Ion Mincu si D. Maimarolu sunt solicitați să se deplaseze la Constanța întro comisie menită să studieze cazinoul din toate punctele de vedere. Rezultatul inspecției sa materializat printrun important document care conține opiniile documentate și bine susținute ale unor personalități de real prestigiu. Observațiile privesc adăugarea de spații: o sală mare pentru restaurant cu bucătărie și dependințele necesare restaurant care va fi pus în legatură cu terasa din spatele ușii vitrate care să nu obtureze perspectiva larg deschisă asupra mării. Sau sugerat și degajarea scării de onoare printro arcadă spectaculoasă adăugarea de intrări vestiare toalete dar și suprimarea de trepte sau ferestre.

Deschide